Reklama
 
Blog | Tomáš Gottstein

Nevolte je, proboha

Podle posledních předvolebních průzkumů se nás k volbám chystá kolem 60%, většina však nevěří, že se úroveň politické scény po volbách zlepší.(Novinky.cz)

Profesionálové politického marketigu vyrazili do boje. Podél silnic se opět objevují billboardy s poměrně nesmyslným, či lživým obsahem. Jakožto milovník moudrosti trpím jako zvíře při každém průjezdu okolo některé z perliček typu “síla je v tradici…” nebo “dáme zemi do pořádku”. Ha. Stačí že si to takhle připomenu a už zase vidím rudě.

Modří letos vsadili na jednoduchou grafiku s říkankou a nějakým počítačovým symbolem, nechybí modrý ptáček. Já to chápu třeba tak, že křížek je jako žebříček k moci a k těm vyšším patrům, říkanka typu “Síla je v tradici, já volím pravici” zase utkví i vašemu dítěti, které vám ji pak může ze zadní sedačky recitovat kdykoliv poklesne vaše pozornost, a ptáček je taky jasný, jsou to pořádní ptáčkové, tihle modráci. Celé je to jednoduché a vlezlé, asi jako že včera jsem jednoduše zapnul počítač a zvolil pravici a dnes si taky pustím počítač a zvolím pravici. Mám však pocit, že alespoň nelžou, neboť tradice naší pravice, to tedy je síla!

Zato oranžoví – jestli modří slibují, že vše půjde tak, jako doposud, tradičně, oranžoví slibují změnu. Prý “dáme zemi do pořádku”! Ha, a tohle mi slibuje jedna ze dvou nejsilnějších stran, strana, která je s výrazným zastoupením v parlamentu od dob sametových? Aby bylo jejich tvrzení alespoň trochu pravdivé, mělo by začínat slovem tentokrát

Reklama

Doprava, či doleva

Musím se vám přiznat, že vlastně moc nerozumím pojmům pravice a levice. Jasně, asi bych odříkal pár rozdílů, jako že jedni víc uznávají individualitu a druzí zase řeší masy (hlouběji zkoumat můžete zde: wiki), ale většina stran se stejně hlásí nejvíc k pomysnému středu. Hybnou silou už dnes stejně většinou není vůle lidí žijících v daném státě, ale vůle vekých investorů odkudsi, politikové potom jejich působení více či méně usměrňují.

Jednoho politika jsem slyšel na otázku po jeho zařazení vpravo, nebo vlevo, odpovídat “jak co, pojďte se mě ptát na jednotivá témata”. No ano, témata!

Jako že třeba školství budou chtít levičáci dobré a pravičáci mizerné, zatímco policii bude chtít dobrou pravice a špatnou levice? Ne, dělám si z vás srandu, takto to určitě není. Nebo zdravotnictí, průmysl, veřejná doprava… jak to sakra souvisí s tím, jestli je někdo pravičák, nebo levičák? Jsou to vůbec politická témata? Všichni přece chceme, aby služby poskytované státem byly kvalitní, snadno a všem dostupné, zároveň aby nestály víc, než je nezbytně nutné, aby neplýtvaly našimi společnými penězi. To přece není nic zázračného. A potom se odněkud vynoří chlapíci, kteří mi ty zázraky začnou slibovat. Jako herci, kteří taky vždy jen předstírají že dělají, co dělají a jsou tím, čím jsou.

Ale jediné, co se změní, bude to, že se trochu vymění tváře v poslanecké sněmovně, noví herci začnou hrát v této tragikomedii a budou nás opět bohatě zásobovat dalšími díly našeho oblíbeného sitkomu. Jo a samozřejmě budou vyměněni i vysocí úředníci a ti zase vymění nižší úředníky, protože naše státní správa doposud nebyla “odpolitizovaná”. Nebyla a doufám že nebude, protože náš sitcom by mohl být nudný.

Proboha, nevolte je

Aby bylo jasno, opět si dělám srandu. Myslím, že by se celý stát mohl jednou pomalu “odpolitizovat”, bylo by krásné  svěřit policii či školství do rukou odborníků, těm pak zadat finanční limit a pak už jen kontrolovat, jak to běží. Jednou za čas si lidé osobně zvolí nového ministra – a dokonce ušetříme za poslance. Za část ušetřených peněz budeme točit seriál s názvem “Jak se dva bavili o témž a stejně se nedohodli”, to pro případ, že by někomu chyběl náš dnešní uhádaný sitcom. Než však dojde k tomuto, mám tu několik osobních tipů pro nadcházející volby:

 Mám dojem, že modří hojně táhnou mladé. Rozumím tomu, taky jsem si dřív myslel, že vše dokážu sám, když se o to budu dost snažit. Bohužel, to, že jste mladí, vzdělaní a plní síly vám bude celkem k ničemu, pokud žijete ve vydrancované zemi, kde určitě polovina lidí jen živoří s pár korunami na měsíc. Největší peníze stát neutrácí za
nezaměstnané, nebo důchodce, ale za předražené a nebo úplně nesmyslné projekty. V téhle zemi se vám nebude dařit, pokud jste slušní a pracovití, poctiví… hodnoty se nám tu otočily za komunizmu a my to ještě nedokázali napravit. Modří situace využili, postavou svého bývalého předsedy – ideologa – zastřešili.

Oranžoví zase táhnou lidi chudé, ale opět – oni nehrají za vás, ale za sebe. Například úplně mlčí o minimální mzdě (nebo v minulosti ne dost hlasitě mluvili). Díky nefunkční levici je dnes minimální mzda zcela mimo přežitelnou mez – a od ní se odvíjejí i mzdy o něco vyšší. To, že nemáte v peněžence o pár stovek víc, je i vina slabé levice. (Slýchávám i od chudých argument, že by vyšší minimální mzda položila hodně malých podniků, ale copak je v pořádku, aby pracovníci za cenu obětování kvality svého života nesli potápějící se podnik (a svého šéfa) na
svých bedrech??) Pokud tedy chcete mít víc peněz ve své peněžence, nevolte ani tyhle!

Pan Kalousek by si měl zajít na seminář s názvem “Jak zvyšující se daňové zatížení postihne chod domácností a firem a jaký to pak má dopad na další výběr daní.”, ještě o tom možná nepřemýšlel.

Rudí jsou bohužel stále otevřeně pohrobky jejich stalinského předchůdce, takže nevolitelní. Jen my, Češi, povahy holubičí, můžeme něco takového tolerovat. Ovšem ostatním stranám se to možná takhle hodí, můžou je používat jako strašáka na děti. Pokud vás někdo takhle osloví, snaží se vás připravit o vaši svobodu rozhodování, člověk, který se bojí, se rozhoduje jinak a volí lidi, kterým by normálně ani ruku nepodal. Takže – nebojte, stalinovi komunisti se už fakt nevrátí.

A máme tu ještě jednoho strašáka, kterým se naši politikové snaží odhánět parazita zdravého klidného selského
rozumu od jejich vystrašených voličů, a sice EU. Tohle nebudu moc rozebírat, je to veliké téma, ale já v EU (ne v Čechách) žil spoustu let a ujišťuji vás, že se tam dobře žije, politikové si tam nedovolí nic z toho, co ti naši, na úřady je skoro radost chodit (no nebo to aspoň není taková obludnost jako v Čechách). Země EU kupují naše zboží a ještě nám posílají dotace. A tak já nevidím žádný důvod, proč bychom měli z EU vystupovat, než ten, že by si potom naši politikové mohli dělat ještě víc, co chtějí.

Bártova strana budiž odstrašující ukázkou toho, co se může stát, když volíte někoho, koho vůbec neznáte. Hnutí ANO, ani Okamurovu stranu, neznáme, ale líbí se mi víc, než VV a alespoň nechtějí rušit minimální mzdu. Je možné, že pan Babiš po uchvácení obrovské ekonomické moci usiluje o moc politickou, protože chce mít ve svém království pořádek. No proč ne? A nebo že by byl tak jako Šavel Náhle osvícen a stal se z něj svatý Pavel? Při pozorování jeho vystupování však ve mě rostou pochyby, že se mu podaří přispět ke kutivaci českého politického prostředí…

Koho volit?

Jste už unavení ze sledování obměn v podstatě téhož? Okoukaly se vám tváře v téhle hře? Dnes máme možnost zvolit si nové herce, zbavit se hrubiánů a lhářů. Mě dnes opravdu nezajímá, jaký byl váš postoj k dané otázce na podzim 2006, pane poslanče, já bych chtěl vědět, kdy se začnete chovat slušně a zodpovědně a konstruktivně. Volil bych jenom nové tváře, však ono se to po volbách nějak vyvine, nemusíme se bát, že by ti noví byli méně kompetentní, to snad nejde; ale ty léty zaběhané kamarádské vazby se přeruší! Mezi lidi s mocí by se měli dostávat lidé slušní a pokorní, kteří budou schopní své zaměstnání brát jako službu. To je však známá floskule a já se obávám, že naše politická scéna je obrazem našeho národa a máme tu to, co si zasloužíme. Nebo ne?

P.S. Jako člen Strany zelených volím zelené, není to neznámá nová strana ale naopak strana, která se už léta vyvíjí, v dobrém i zlém. Program se mi líbí.