Reklama
 
Blog | Tomáš Gottstein

O rotách mocných

aneb náhoda tomu chtěla, že jsem se zrovinka v den konání voleb parlamentních s mistrem Petrem Chelčickým setkal – a co z toho potom bylo.

Jak již úvodem naznačíno bylo, řeč o volbách těchto vedena bude, neb sice drahně se o tom hovořilo již a slámy prázdné vymláceny snopů spousty byly,  leč toto je bohužel po hříchu jediný dostupný okamžik, kdy lidu dáno rozhodnouti jest a vuoli svoji svrchovanou projeviti. A že sice lid náš dozajista velkou obměnou za ty roky prošel, přece to zbytečné nemůže býti lidi ku konání podstatnému přistrčiti.

Neb zřejmo jest, že naše zem moc dobře nyní spravována není, pánům víc o prospěch jen a o koryto ide a lid v ouctě nevedou a zákon boží jim co relikvie jen ku posměchu slouží. Chodili jsme tedy okolo a patřili na vší tu hrubou snahu mocných nás ne-mocné osloviti a trpěli jsme a zuby skřípěli velmi! Oni s námi totiž jindy nemluvějí, jen občas jim to hlásná trouba zprostředkovává, ale lépe jim je za zdmi pevnými a dveřejemi dubovými, v šeru síní mnohých a propletených, jako krtku je lépe pod zemi si zalézti a jenom hromádky ven nepozorovaně vytlačovati a je-li pak na světlo vytažený, tu přihlouple mhourá očima, nebo i bolestivě škrábe.

 Nyní však nám oni pánové pozornost svou dali a bylo jí až hrůza, odevšad se to na člověka vyvalilo. Domnívajíce se, že lidu rozum zcepeněl a huba už mu toliko k příjmu potravy slouží, mluvili s námi touto řečí: Když nebudete volit NÁS, dopadne to s VÁMI špatně! Což však nepřesností čpí až běda, neb jak známé pořekadlo vece: podle sebe soudím tebe (věda dušezpytná o přenosu zde mluviti ráčí), což se zejména lidem zaslepeným a nepokorným nepozorovaně do jejich hlav vkrádá a rozum jim pak oslabuje. Pravdivou by tato věta byla v tomto znění: Když nebudete volit NÁS, dopadne to špatně s NÁMI. Ponecháme nyní na bystrém čtenáři dosazení jmen konkrétních strašidel do oné rovnice. A dodáváme, že jedině hlupák by špatně volil opakovaně, zas a znova.

Reklama

 A že jsme již jak ostatní zde tu kopu slámy vymlácené ještě jednou cepem pobili a vypadlo-li cos kloudného na první pohled zřejmo býti nemusí, svůj názor zkusíme zde zesumírovat:

Volte slušné lidi, kdo na druhém špínu vidí, sám je nečistý až hanba a skrze křik a pomluvy ještě na tom světě nic dobrého nevzešlo. Volte slušné lidi. A kdo šanci volit vynechá, je lhostejná mu neplecha!